Technikum Technologii Żywności – Cukiernik
Technik technologii żywności może kształcić się w technikum
(absolwenci gimnazjum) lub w szkole policealnej (absolwenci szkoły ponadgimnazjalnej).
Po uzyskaniu dyplomu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie
może pracować w przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego,
w instytucjach prowadzących badanie i ocenę żywności, w placówkach
zajmujących się przechowaniem i dystrybucją żywności.
Praca w tym zawodzie odbywa się w halach produkcyjnych,
laboratoriach i na wolnym powietrzu. Jest to praca w ciągłym
ruchu wymagająca częstych zmian miejsca, często w pomieszczeniach przesyconych środkami chemicznymi ( odczynnikami).
Przykładowe zadania zawodowe:
- opracowanie receptur, instrukcji technologicznych, norm zakładowych dla zawodu,
- organizowanie i nadzorowanie pracy podległych pracowników,
- nadzorowanie procesu produkcji i utrzymanie reżimu technologicznego artykułów spożywczych,
- wytwarzanie półproduktów i ich dalsze przetwarzani (filtrowanie, wędzenie, zagęszczanie, fermentacja) aż do uzyskania gotowych wyrobów,
- pakowanie produktów i przekazywanie ich do magazynu,
- kontrola jakości surowców i produktów,
- prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej produkcji,
- wykonywanie specjalistycznych analiz surowców, półproduktów i produktów w warunkach laboratoryjnych,
- uczestniczenie w badaniach i próbach przy wdrażaniu nowych artykułów spożywczych.
Jeszcze się zastanawiacie?
Na pewno lubicie jeść – dzięki tej szkole możecie
doskonalić umiejętności wyboru tego co jecie
i także pomóc innym
zdrowo się odżywiać!
Technik technologii żywności zdobywa kwalifikacje do:
- kierowania i nadzorowania wytwarzaniem wysokiej jakości artykułów spożywczych: cukierniczych, koncentratów spożywczych, piekarsko-ciastkarskich, fermentacyjnych (piwo, wino, spirytus, kwas mlekowy, kwas cytrynowy), jajczarsko-drobiarskich, mięsnych, mleczarskich, owocowo-warzywnych, rybnych, surowców olejarskich, zbożowych, ziemniaczanych, mrożonych owoców i warzyw, lodów oraz wyrobów kulinarnych
- opracowywania: receptur, instrukcji technologicznych, norm zakładowych dla wyrobu
Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w:
- zakładach gastronomicznych (restauracjach, barach, bufetach)
- placówkach żywienia zbiorowego (hotelach, sanatoriach, szpitalach)
- kontrolnych placówkach gastronomicznych
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka.